zaterdag 28 oktober 2023

WIE WAS SINT NICOLAS ?We kennen Sint Nicolaas als vrijgevige goedheiligman. Maar voordat hij met cadeautjes en pepernoten strooide, hielp hij kinderen in nood. Hij werd gepromoveerd tot bisschop en nationale volksheld in Nederland en Belgiƫ.

Sint-Nicolaas werd rond het jaar 300 geboren in de Turkse havenplaats Myra, destijds de Griekse havenplaats Myra, en Sint-Nicolaas was nog geen Sint, maar gewoon Nicolaas. ‘t was wel een speciaal geval, want als baby ging hij rechtop in zijn badje staan om God voor zijn geboorte te bedanken. Toch sympathiekolaas.

Als priester verrichtte Nico nogal uitzonderlijke goede daden. Zo heeft hij een keer drie jongens gered, die door een herbergier aan stukken waren gesneden en in een ton gestopt. Onze Nico kwam daar langs, deed even een gebedje en de jongens stapten vrolijk zwaaiend hun tonnetje weer uit. Dank u Sinterklaasje. En ook 3 arme meisjes werden door de paardrijdende priester geholpen. In het holst van de nacht gooide hij buidels met geld bij hen naar binnen. 1 van die zakkies met cash kwam pardoes in een pump van 1 van de chicks terecht. Vandaar dat wij nu nog altijd onze schoen zetten in de hoop op wat doekoe, desnoods van chocola.

Nicolaas werd nog bevorderd tot bisschop van Myra, maar hij ging al snel de pijp uit op 6 december 342. Hierna werd hij nog even goed heilig verklaard, en sindsdien woont-ie in Spanje, en overwintert-ie in Nederland. Van Myra naar Almere, het kan snel gaan met een kindervriend. Nou ja, in 1700 jaar dus.

SpeelgoedSpeelgoed


Geen opmerkingen:

Een reactie posten